Fitch після суверенного переглянув рейтинги українських компаній

20.02.2015

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings після зниженняя довгострокового суверенного рейтингу України в іноземній валюті до рівня «СС» переглянув довгострокові рейтинги провідних українських компаній. Серед них - НАК «Нафтогаз України», «Метінвест», ДТЕК, Ferrexpo, а також найбільші агрохолдинги: «Кернел», «Авангард», МХП і «Укрлендфармінг».
«Рейтингові дії по корпоративних емітентах відображають посилення стурбованості з приводу триваючого погіршення позиції ліквідності в українських компаній на тлі ослаблення суверенної кредитоспроможності та економічних проблем у країні, що, в кінцевому рахунку, може поставити під загрозу здатність компаній виконувати свої зобов'язання як в іноземній, так і в національній валюті», - йдеться в повідомленні.
У Fitch відзначили, що кредитний рейтинг в іноземній валюті знижений до рівня «СС» для агрохолдингу «Авангард», агрохолдингу «Укрлендфармінг», НАК «Нафтогаз України».
Водночас довгостроковий рейтинг в іноземній валюті підтверджений на рівні «ССС» для агрохолдингу «Кернел», металургійного холдингу «Метінвест», агрохолдингу «МХП», енергохолдингу ДТЕК, транспортної компанії «Лемранс», гірничо-рудної компанії Ferrexpo.
Відносно компаній, рейтинг яких був підтверджений на рівні «ССС», у Fitch підкреслили, що всі вони ведуть стабільну експортну діяльність з отриманням доходів у твердій валюті і не ведуть операцій у регіонах, де сьогодні тривають бойові дії - у Донецькій і Луганській областях.
Висловлюючись з приводу становища агрохолдингу МХП, у Fitch підкреслили: «Підтвердження рейтингу відображає адекватну позицію ліквідності компанії з огляду на очікуваний позитивний вільний грошовий потік у 2015 р і доступний невибраний кредит на 200 млн дол., призначений для рефінансування єврооблігацій на 235 млн дол. з погашенням у квітні 2015 р.».
Агентство також підтвердило довгострокові РДЕ в іноземній і національній валютах на рівні "CCC" компанії MHP S.A. (Люксембург, холдингова компанія агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт") та її дочірньої компанії ПАТ "Миронівський хлібопродукт" (MHP S.A. володіє 99,9%). Крім того, компанії MHP S.A. агентство підтвердило пріоритетний незабезпечений рейтинг в іноземній валюті на рівні "CCC", рейтинг поворотності активів "RR4". Компанії ПАТ "Миронівський хлібопродукт" знижений національний довгостроковий рейтинг до рівня "A + (ukr)" з "AA- (ukr)", прогноз "стабільний".

Джерело: https://www.fitchratings.com/