Fitch: зміни податкового кодексу України нейтральні для рейтингів Кернела і МХП

14.01.2016

(переклад з англійської мови) Fitch Ratings-Москва / Лондон-14 січня 2016 Fitch Ratings відзначає, що недавні зміни податкового режиму України відносно сільськогосподарських виробників нейтральні для рейтингів Kernel Holding S.A. («Кернел») і MHP S.A. («МХП»), які знаходяться на рівні «CCC». Прийняті поправки до податкового кодексу виявилися більш сприятливими для цих компаній, ніж Fitch припускало у своєму консервативному прогнозі від 2 вересня 2015 р., однак рейтинги компаній залишаються без змін, оскільки стримуються стелею України «ССС». 24 грудня 2015 Верховна Рада прийняла ряд поправок до податкового кодексу України, у тому числі в режим оподаткування сільськогосподарських виробників, які набирають чинності у 2016 р. Основні зміни стосуються часткового скасування пільг, що діяли раніше в рамках спеціального режиму ПДВ для сільськогосподарських компаній, відновлення відшкодування ПДВ з експорту зерна та підвищення фіксованого сільськогосподарського податку. Зміни по-різному впливають на МХП і «Кернел». Внаслідок нового законодавства підрозділи МХП з м'яса птиці та зернових утримуватимуть лише 50% і 15% ПДВ, відповідно, порівняно з 100% раніше. Водночас компанія отримає переваги від відшкодування ПДВ з експорту зерна. Тим не менше, цього буде недостатньо, щоб компенсувати скорочення доходів від спеціального режиму ПДВ (2014 р.: 18% від EBITDA), і загальний вплив на грошові потоки МХП буде негативним. Для «Кернела» новий податковий режим буде сприятливим, оскільки переваги від відшкодування ПДВ з експорту зерна більш ніж компенсують зниження сум утримуваного ПДВ в його рослинницькому сегменті (15% порівняно з 100% раніше). Затверджені зміни режиму оподаткування є більш сприятливими для обох компаній, ніж припущення, на підставі яких робилися попередні прогнози Fitch. У своїх прогнозах агентство консервативно відштовхувалося від повного скасування спеціального режиму ПДВ для сільськогосподарських виробників з 2016 р. без подальшого відновлення відшкодування ПДВ з експорту зерна. На сьогодні ми вважаємо, що порівняно з нашими попередніми прогнозами, які припускали підвищення скоригованого левериджу по коштах від операційної діяльності у МХП до пікового рівня в 3,8x у 2016-2017 рр. і збереження показника в 3,0x у Кернела в середньостроковій перспективі, новий податковий режим дозволить операційному грошовому потоку у МХП і «Кернела» покращиться у 2016 р. приблизно на 40-50 млн. дол., а левериджу компаній скоротитися приблизно на 0,3x-0,5x. Контакти: Тетяна Бобровська Молодший директор +7 495 956 5569 Фітч Рейтингз СНД Лтд 26, вул. Валова Москва, 115054 Анна Жданова Аналітик +7 495 956 9901 Контакти для преси в Москві: Юлія Бєльська фон Телль, Москва, тел.: + 7495956 9908/9901, julia.belskayavontell@fitchratings.com Додаткова інформація представлена на сайтах www.fitchratings.com і www.fitchratings.ru. НА ВСІ КРЕДИТНІ РЕЙТИНГИ FITCH ПОШИРЮЮТЬСЯ ПЕВНІ ОБМЕЖЕННЯ І ДИСКЛЕЙМЕРИ. МИ ПРОСИМО ВАС ОЗНАЙОМИТИСЯ З ЦИМИ ОБМЕЖЕННЯМИ І ДИСКЛЕЙМЕРАМИ ЗА ПОСИЛАННЯМ: HTTP://FITCHRATINGS.COM/UNDERSTANDINGCREDITRATINGS. КРІМ ТОГО, ВИЗНАЧЕННЯ РЕЙТИНГІВ ТА УМОВИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ДОСТУПНІ НА ОФІЦІЙНОМУ ІНТЕРНЕТ-САЙТІ АГЕНТСТВА WWW.FITCHRATINGS.COM. НА САЙТІ У ПОСТІЙНОГО ДОСТУПІ ТАКОЖ РОЗМІЩЕНІ СПИСКИ ОПУБЛІКОВАНИХ РЕЙТИНГІВ І МЕТОДОЛОГІЇ ПРИСВОЄННЯ РЕЙТИНГІВ. У РОЗДІЛІ «КОДЕКС ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ» САЙТУ ЗНАХОДЯТЬСЯ КОДЕКС ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ FITCH, ПОЛІТИКА АГЕНТСТВА ЩОДО КОНФІДЕНЦІЙНОЇ ІНФОРМАЦІЇ, КОНФЛІКТІВ ІНТЕРЕСІВ, «КИТАЙСЬКОЇ СТІНИ» МІЖ АФІЛІЙОВАНИМИ СТРУКТУРАМИ, ПОЛІТИКА НАГЛЯДУ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ВСТАНОВЛЕНИХ ПРАВИЛ ТА ІНШЕ. РОСІЙСЬКОМОВНІ ВЕРСІЇ ВИЗНАЧЕНЬ РЕЙТИНГІВ І МЕТОДОЛОГІЙ ЇХ ПРИСВОЄННЯ, СПИСКІВ РЕЙТИНГІВ І АНАЛІТИЧНИХ ЗВІТІВ ЗА ЕМІТЕНТАМИ РОСІЇ ТА СНД РОЗМІЩЕНІ НА ОФІЦІЙНОМУ РОСІЙСЬКОМОВНОМУ САЙТІ АГЕНТСТВА WWW.FITCHRATINGS.RU. FITCH МОГЛО НАДАВАТИ ІНШІ ДОЗВОЛЕНІ ПОСЛУГИ РЕЙТИНГОВАНОМУ ЕМІТЕНТУ АБО ПОВ'ЯЗАНИМ ІЗ НИМ ТРЕТІМ СТОРОНАМ. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ДАНУ ПОСЛУГУ СТОСОВНО РЕЙТИНГІВ, ЗА ЯКИМИ ПРОВІДНИЙ АНАЛІТИК БАЗУЄТЬСЯ В ЮРИДИЧНІЙ ОСОБІ, ЗАРЕЄСТРОВАНІЙ В ЄС, ПРЕДСТАВЛЕНА НА КОРОТКИЙ СТОРІНЦІ ПО ЕМІТЕНТУ НА ВЕБСАЙТІ FITCH.

pdf Fitch_2016_ukr  Завантажити >