МХП – у п’ятірці найбільших виробників олії в Україні

18.09.2012

2011/2012 маркетинговий рік (вересень 2011 р. – серпень 2012 р.) став надзвичайно успішним для вітчизняного олієжирового ринку. Українські компанії виробили рекордну кількість олії - 3,56 млн. тонн, що на 20% більше, ніж у минулому маркетинговому році. 90% усієї продукції було відправлено на експорт.

За даними компанії Grain Ukraine, найбільшим виробником олії в Україні є компанія "Кернел", що належить Андрію Веревському (понад 1 млн. тонн на рік), на другому місці з великим відривом – міжнародна компанія "Каргілл" (446 тис. тонн на рік), яка не виробляє продукцію для внутрішнього ринку, на третьому - "Агрокосм" (ТМ "Щедро", 331 тис. тонн на рік). У першу п’ятірку також входять Bunge (ТМ "Олейна") та ПАТ «Миронівський хлібопродукт». Обидві компанії виробляють по 200 тис. тонн олії на рік.
Як відомо, Україна виробляє чверть соняшникової олії у світі та контролює половину її світового експорту.