Переможці конкурсу «Село: кроки до розвитку» у Черкаській області

01.08.2017

1 серпня 2017 року в конференц-залі готелю «Оптіма» у м. Черкаси відбулося підбиття підсумків конкурсу міні-грантів для сільського населення «Село: кроки до розвитку». Під час заходу оголошено 25 найкращих проектів.

В урочистій атмосфері 25 переможців конкурсу отримали від ПАТ «МХП» сертифікати на фінансування свого проекту в розмірі до 40 000 гривень.

В цілому в рамках конкурсу у навчальних семінарах та консультаціях щодо соціального проектування, підготовки заявок та необхідної документації взяли участь 165 жителів регіону. Під час співбесіди було розглянуто 56 проектів з бізнес-планами, які були складені та оформлені згідно з «Аплікаційною формою». Крім того, відповідно до умов конкурсу, всі проекти повинні впливати на вирішення актуальних проблем сільської місцевості та бути соціально значущими.

Переможців обирала Експертна комісія конкурсу, до складу якої увійшли:

— директор департаменту зі зв’язків із громадськістю та корпоративної соціальної відповідальності ПАТ «Миронівський хлібопродукт»;

— директор ТОВ «НВФ «Урожай» (підприємство групи МХП на Черкащині);

— керівник Ресурсного центру Асоціації недержавних громадських організацій у Черкаській області (АНГО).

Конкурс ПАТ «МХП» «Село: кроки до розвитку» проходив із 25 квітня до 30 червня 2017 року в селах Городищенського, Чигиринського, Катеринопільського, Корсунь-Шевченківського, Канівського, Черкаського районів. Координував проведення проекту у регіоні Ресурсний центр АНГО.

«Село: кроки до розвитку» спрямований на стимулювання соціальної активності сільських громад та підтримку реалізації кращих ініціатив громадян щодо самоорганізації сільських жителів у соціально-економічній, культурній та туристичній сфері, розвиток підприємництва та самозайнятості.

Переможці конкурсу:

1. Остапенко Андрій Миколайович – «Облаштування постійного торгівельного кіоску зі збуту овочів», с. Вербівка, Городищенський р-н.

2. Пащенко Світлана Олексіївна – «Яблуневий цвіт», м. Городище, Городищенський р-н.

3. Пустовойт Ніна Олексіївна – «Розвиток та вдосконалення туристичної інфраструктури проекту «Країна Мамонтландія», с. Межиріч, Канівський р-н.

4. Войтко Раїса Василівна – «Ремонт та пошиття одягу для жителів села Степанці, навчання мешканців техніці крою та шиття», с. Степанці, Канівський р-н.

5. Конюша Олексій Сергійович – «Пасічне господарство «Конюшина», хутір Хмільна, Канівського р-н.

6. Куць Олег Леонідович – «Реалізація продуктів бджільництва», с. Озерище, Канівський р-н.

7. Ганженко Володимир Володимирович – «Вирощування та реалізація часнику», с. Гуляйполе, Катеринопільський р-н.

8. Ініціативна група: Некрученко В. О., Некрученко О. В, Некрученко В. В. – «Вирощування ремонтантної малини в умовах Катеринопільщини», c. Мокра Калигірка, Катеринопільський р-н.

9. Кожушко Юрій Володимирович – «Розведення бджіл, виробництво та реалізація продукції бджільництва», смт Катеринопіль, Катеринопільський р-н.

10. Кріпаченко Таміла Андріївна – «Міні-пекарня «Смачний хліб», смт Катеринопіль, Катеринопільський р-н.

11. Усик Ігор Іванович – «Виробництво продукції з козиного молока», с. Глушки, Корсунь-Шевченківський р-н.

12. Баланюк Дмитро Олександрович – «Виготовлення грануляторів комбікормів і пеллет та їх запчастин», с. Білозір’я, Черкаський р-н.

13. Капралєнко Олена Євгенівна – «Сімейна ферма по вирощуванню та реалізації малини та саджанців», с. Єлизаветівка, Черкаський р-н.

14. СОК «На здоров`я» – «Надання послуг переробки овочів і фруктів та продукції кролівництва членам кооперативу», с. Леськи, Черкаський р-н.

15. Дулевич Сергій Васильович – «Вирощування ягоди полуниці та саджанців з використовуванням інтенсивних технологій (касетним методом) та їх реалізація», с. Лозівок, Черкаський р-н.

16. Лакутін Володимир Олександрович – «Чорний діамант – смородина», с. Сагунівка, Черкаський р-н.

17. Сержантова Олена Олександрівна – «Посадка та експлуатація горіхового саду», с. Свидівок, Черкаський р-н.

18. Астанков Віталій Євгенович – «Майстерня «Справжній господар», с. Степанки, Черкаський р-н.

19. Мантика Олег Михайлович – «Збір та реалізація ПЕТ-пляшок», Черкаський р-н.

20. Галич Антоніна Миколаївна – «Оздоровчо-туристичний комплекс «Сторожова застава», с. Чубівка, Черкаський р-н.

21. Кириченко Леонід Олегович – «Вирощування високоврожайних сортів малини», с. Головківка, Чигиринський р-н.

22. Овдій Олександр Володимирович – «Вирощування огірків в закритому ґрунті», с. Головківка, Чигиринський р-н.

23. Дмитрієнко Надія Федорівна – «Вирощування та продаж екологічно чистих ягід і саджанців нових перспективних сортів винограду та вироблення та продаж ізюму», с. Тіньки, Чигиринський р-н.

24. Федорова Наталя Василівна – «Міні ферма ВРХ», с. Тіньки, Чигиринський р-н.

25. Посохов Іван Якович – «Вирощування та реалізація ягоди та саджанців лохини», с. Сагунівка, Черкаський р-н.

Альона Кузьменко, директор департаменту зі зв’язків із громадськістю та корпоративної соціальної відповідальності ПАТ «Миронівський хлібопродукт»:

«Порівняно з торішнім конкурсом цьогоріч проектів стало значно більше. Жителі Черкащини побачили реальну можливість отримати фінансування для реалізації своїх ініціатив. Бізнес-плани дуже різноманітні та амбіційні. Але, крім сміливих ідей, є сильна комерційна складова проектів і соціальна значимість. Тому цього року визначення переможців було непростим. Але ми віримо, що обрали найбільш гідних та ініціативних учасників конкурсу, які невдовзі покажуть свої успіхи в бізнесі».

Анатолій Рекун, керівник Ресурсного центру Асоціації недержавних громадських організацій у Черкаській області:

«Кожен поданий на конкурс бізнес-план – це прагнення до кращого життя маленького українця. Дуже важливим є віра людей в економічне зростання країни, що досягається в тому числі і проектом «Село: кроки до розвитку». В ході реалізації проекту було проведено 6 семінарів-тренінгів та надані консультації, після чого учасники отримали необхідні знання з написання бізнес-планів і відчули, що їх підтримають».

Нагадаємо, що 2016 року такий проект вже був реалізований у трьох районах Черкаської області. В результаті 10 грантерів отримали безповоротну фінансову допомогу. Протягом 2017 року МХП реалізує конкурс мікрогрантів у двох областях – Черкаській та Вінницькій, поступово розширюючи географію проекту у місцях своєї присутності.