Переможці конкурсу «Село: кроки до розвитку» у Вінницькій області

18.08.2017

16 серпня 2017 року у Вінницькій облдержадміністрації відбулося підбиття підсумків  конкурсу мікрогрантів для сільського населення «Село: кроки до розвитку» та оголошено 20 кращих проектів.
В урочистій атмосфері 20 переможців конкурсу отримали від ПАТ «МХП» сертифікати на фінансування свого проекту в розмірі до 40 000 гривень.
Конкурс ПАТ «МХП» «Село: кроки до розвитку» проходив з 25 квітня до 30 червня 2017 року. В цілому в рамках конкурсу у навчальних семінарах та консультаціях щодо соціального проектування, підготовки заявок та необхідної документації взяло участь 149 мешканців регіону.
До співбесіди було допущено 25 проектів з бізнес-планами, які були складені та оформлені згідно «Аплікаційної форми». Крім того, відповідно до умов конкурсу, всі заявки повинні мати вплив на вирішення актуальних проблем сільської місцевості та соціальну значимість.

Переможців було обрано Експертною комісією конкурсу, до складу якої увійшли:
─    Кузьменко А.І., директор департаменту зі зв`язків з громадськістю та корпоративної соціальної відповідальності ПАТ «Миронівський хлібопродукт», голова комісії;
─    Горбатюк Г.О., фахівець зі зв’язків із громадськістю та пресою ПАТ «Миронівський хлібопродукт»;
─    Ратушняк І.А., заступник директора Департаменту, начальник управління регіонального розвитку та інвестицій Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної державної адміністрації;
─    Печалін О.В., Голова Правління ГО «ВОО «Спілка підприємців «Стіна».

Переможці конкурсу:
1.    Бершадський риборозплідник, «Риборозведення та відпочинок у селі 2017», с. Устя,
Бершадський р-н.
2.    Білко Володимир Анатолійович, «Вирощування саджанців та продаж високо рентабельної овочевої культури спаржі лікарської (asparagus officinalis)», с. Печера та с. Маяки, Тульчинський р-н.
3.    Халаман Петро Михайлович, «Будівництво мікрогес в с.Клебань», с.Клебань, Тульчинський р-н.
4.    Бондар Олександр Владиславович, «Вирощування малини та садової суниці на агроволокно»,
с. Басаличівка, Гайсинський район.
5.    Розсоха Станіслав Олексійович, «Вирощування та реалізація лікарських трав занесених до Червоної Книги України», с. Басаличівка, Гайсинський район.
6.    Ляш Юрій Олександрович, «Медовий край», с. Бортники, Тульчинський р-н.
7.    Самошевський Дмитро Васильович, «Надання консалтингу з питань образотворчого мистецтва» с. Богданівка, Білоусівка, Клебань, Тульчинський р-н.
8.    Трохименко Євгеній Анатолійович, «Село із дефіцитом ТПВ», с. Війтівка, Бершадський р-н.
9.    Гнатовська Леся Володимирівна, «Розширення надання перукарських послуг в селі Райгород», с.Райгород, Немирівський р-н.
10.    Московський Борис Андрійович, «Організація ефективного функціонування перепелиної ферми», с. Тиманівка, Тульчинський р-н.
11.    Патлатюк Катерина Василівна, «Вирощування культивованого  гриба -  задоволення для себе, користь для бершадчан», с. Яланець, Бершадський р-н.
12.    Гнатенко Олег Петрович, «Вирощування кролів на власній кролефермі до 1200 голів в рік»,
смт. Брацлав, Немирівський р-н.
13.    Пузаєнко Володимир Олександрович, «Парк відпочинку «Світ розваг», с. Мухівці, Немирівський р-н.
14.    Кривонос Микола Миколайович, «Виноградник, як основна частина моїх проектів»,
с. Флорине, Бершадський р-н.
15.    Стороженко Наталія Сергіївна, «Тепличне господарство», с.Оляниця, Тростянецький р-н.
16.    Васильєва Любов Вiкторівна, «Збір і збут лікарських рослин», с. Жерденівка, Гайсинський район.
17.    Сердюк Світлана Михайлівна, «Прокат товарів для спорту та відпочинку», с.Сокілець, Немирівський р-н.
18.    Рудик Тимофій Іванович, «Цеглинки у фундамент», с. Печера, Тульчинський р-н.
19.    ФГ "Марусича Олексія Антоновича", «Вирощування ремонтантної малини», с. Никифорівці, Немирівський р-н.
20.    Кобець Олена Станіславівна, «Вакуумна пакувальна машина», с. Даньківка, Тульчинський р-н.
«Тісна взаємодія держави, бізнесу та громадськості в реалізації подібних проектів є перспективним напрямком та впливає на розвиток не тільки українських сіл, але і країни в цілому. Такі проекти з’являються як результат відповідального підходу та власної участі у житті населення», – прокоментував Валерій Коровій, голова Вінницької обласної державної адміністрації.
«В 2017 році ми розширили географію на 2 регіони присутності МХП – Вінницький і Черкаський. Такі конкурси є надзвичайно важливі для суспільства і довіра та інтерес до них будуть тільки зростати. Під час співбесід нам презентували багато неочікуваних ідей серед яких: зелений туризм, будівництво міні-ГЕС, надання консультацій з питань образотворчого мистецтва, створення парку відпочинку. Впевнена, що в наступному році кількість проектів буде ще більше. Ми розуміємо і бачимо, що невелика підтримка на старті може забезпечити стійку самозанятість та мікропідприємництво сільського населення, а це сприяє відродженню села в цілому», – прокоментувала Альона Кузьменко, директор департаменту зі зв`язків з громадськістю та корпоративної соціальної відповідальності ПАТ «Миронівський хлібопродукт».
Конкурс «Село: кроки до розвитку» спрямований на стимулювання соціальної активності у сільських громадах та має на меті підтримку кращих бізнес-ініціатив громадян, зокрема у розвитку соціально-економічного, культурного та туристичного потенціалу краю. Проект був реалізований у селах Бершадського, Гайсинського, Тростянецького, Тульчинського та Немирівського районів Вінницької області.
Нагадаємо, що минулого року подібний проект був реалізований у Черкаській області. В результаті  10 грантерів отримали безповоротну фінансову допомогу.