Прозорість ведення бізнесу: МХП виграв суд проти німецького телеканалу

19.09.2017

Провідний український агрохолдинг МХП, який чітко дотримується принципів максимальної прозорості і відкритості при веденні бізнесу, виграв суд проти німецького телеканалу. Приводом для позову став оприлюднений на каналі сюжет: компанію, яка є яскравим прикладом впровадження на усіх своїх підприємствах світових стандартів із захисту навколишнього середовища, – необґрунтовано звинуватили у його забрудненні. Викладена в телевізійному ролику інформація була неправдивою і загрожувала завдати збитків діловій репутації міжнародного холдинга.

Судовий прецедент – кейс для компаній

У червні 2017 р. на одному з німецьких телеканалів був оприлюднений сюжет про діяльність підприємств МХП, а саме – Вінницьку птахофабрику і «Зернопродукт МХП». Інформація викладена в сюжеті не відповідала дійсності, про що телеканалу повідомили представники МХП, надавши аргументовані свідчення, факти і документальні підтвердження.

Вимогою компанії було припинити трансляцію програми, в якій виходив даний сюжет, а також видалити інформацію із сайту, опублікувавши спростування.

Законні підстави

Після відмови телеканалу виконати вимоги, представники МХП в Німеччині подали позов до Цивільного суду Гамбургу.

У ході судового розслідування було встановлено, що телеканал оприлюднив неправдиву інформацію, чим порушив статті 823 (Зобов’язання по відшкодуванню збитків) та 824 (Розповсюдження свідчень, що ставлять під загрозу кредитоздатність) Цивільного кодексу Німеччини.

Справедливе рішення

Суд зобов’язав телеканал вилучити опубліковану інформацію, припинити трансляцію сюжету в ефірі і на сайті, а також спростувати неправдиву інформацію щодо МХП. Рішення суду було повністю виконано телеканалом.