Зустріч представників МХП і громадськості у Соціальному центрі МХП, м. Ладижин

17.11.2017

16 листопада у м. Ладижин відбулась зустріч представників МХП з громадськими організаціями та місцевими активістами.

МХП на зустрічі представляли Альона Кузьменко, директор зі зв’язків із громадськістю та корпоративної соціальної відповідальності, Олександр Семенець, головний еколог МХП, Генадій Штефан, заступник директора по соціальним питання підприємства «Вінницький бройлер», та Владислава Каневська, консультант МХП.

Представники громадськості: активіст с. Василівка – Василь Марцинюк, активістка с. Заозерне – Оксана Базилюк та мешканець с. Клебань – Віталій Стиренко. Також були присутні члени громадських організацій: Юрій Васильєв, заступник голови ГО «Народний центр екологічного контролю», Андрій Скакодуб, голова ГО «Ладижинська громадська рада», та Володимир Сухопара, керівник ГО «Четвертинівська громадська рада».

Учасники зустрічі розглянули такі питання і внесли такі пропозиції:

1. В. Стиренко: питання заліснення навколо бригад в с. Клебань – дослідити питання: знайти документи (схема планування території сільради) і вивчити чинне законодавство (про зміну цільового призначення, мораторій, Земельний кодекс та ін). Продовжити обговорення питання ситуації для знаходження варіантів вирішення питання.
  2. По можливості дослідити та поінформувати громади про світовий досвід будування цехів для птахівництва, їхню щільність і потужність, а також про досвід заліснення.
  3. МХП готовий сприяти озелененню населених пунктів за рішенням громад.
  4. А. Кузьменко та О. Семенець: поінформували про нові вимоги та практику підготовки ОВНС, з урахуванням світових стандартів та рекомендацій. МХП буде продовжувати поглиблювати оцінку під час підготовки документації для нових будівництв, публічних обговорень та врахування рекомендацій та зауважень.
  5. Розглянули приклади проведення громадських слухань у громадах щодо нових будівництв і проблему залучення в рамках однієї громади, в яку входять і малі села, а також врахування впливу на сусідні громади.
  6. Рекомендували МХП розглянути питання проведення попередніх консультацій із залученням всіх зацікавлених громад і пунктів, зокрема й щодо впливу в межах території і радіусу сукупного ефекту і під час укладання соціальних угод.
  7. Рекомендувати МХП інформувати населення про наміри будівництва: завчасно, широко, із надаванням додаткової роз’яснювальної інформації та використовуючи різні канали: медіа, оголошення та особисте інформування громадян та активістів.
  8. Громадам рекомендувати розробити та затвердити «Положення про проведення громадських слухань», що допоможе вирішити багато питань і попередити конфлікти.
  9. Щодо Заозерного та Василівки: а) знайти та перевірити Статути, які існують щодо цих двох населених пунктів і розібратися в питанні взаємодії між ними; б) В. Марцинюк і О. Базилюк разом беруть участь у наступних засіданнях сесії сільради.
  10. Рекомендація від В. Марцинюка: звернутися до народних депутатів і з’ясувати визначення «що таке громада», щоб було роз’яснення на рівні закону.
  11. В. Марцинюк: звернутися до МХП щодо утримання бібліотек та клубів у малих селах (200-300 осіб), бо про них нема кому піклуватися.
  12. Уточнено, на які адреси можна звертатися до керівництва МХП (Писарєв, Кузьменко та ін.)
  13. Розглянути можливість проведення дослідження стану водних ресурсів в м. Ладижин та прилеглих громадах, а також обговорити надалі проведення кумулятивної оцінки. А. Скакодуб допомагає збирати довідкову інформацію.
  14. Сприяти отриманню А. Скакодубу ОВНС по забійному цеху (лист-запит на С. Агейкіну з копією на А. Кузьменко).
  15. А. Скакодуб: проблема організації громадських слухань має вирішуватися, бо часто сільські голови і ради не мають достатньо компетенцій для цього і є особи, які «підстраховуються» і «допомагають» по-своєму. Пропозиція: провести навчання для сільрад і сільських голів, зокрема й щодо імплементації рекомендацій ЄБРР щодо порядку проведення громадських слухань і розробки відповідних положень у громадах.
  16. Розглянули скаргу О. Базилюк щодо обробки поля МХП, яке знаходяться поблизу її садиби: вирішити питання по суті – розібратися з санітарними межами, специфікацією засобів, якими оброблювали поле, і чим надалі воно буде засаджуватися. Провести окрему зустріч за участі головного агронома ПрАТ «Зернопродукт МХП».
  17. В. Сухопара: розповів про перебіг ситуації у с. Четвертинівка і навів приклад проведення консультацій із залученням представників компанії МХП, громади і депутатів перед громадськими слуханнями 11 листопада: не було тиску, зайвої агітації, учасники – мали достатньо інформації і про будівництво бригади, і про соціальні проекти. Важливість поінформованого прийняття рішення громадою.
  18. Ю. Васильєв: інформувати громади і особливо бджолярів завчасно щодо обробки медоносних рослин (є багато скарг на загибель бджіл після обробки).
  19. Ю. Васильєв: Важливо, щоб в окремих випадках для з’ясування причин неприємних запахів в м. Ладижин екологи Групи МХП (Пододворний, Майборода і Король) оперативно відгукувалися на дзвінок та супроводжували представника громадськості, який повідомив про проблему.
  20. А. Скакодуб: знову вносять води після миття пташників напряму з машин замість того, щоб робити це через бочки МЖТ-11. Посилити громадський контроль та сприяти взаємодії МХП із громадськості.

Учасники зустрічі домовилися про опрацювання обговорених питань та подальші регулярні зустрічі.

pdf Notes_16.11  Завантажити >