Здорова птиця – перший крок до якісної і безпечної харчової продукції.

Сприятливі умови утримання, високі стандарти біобезпеки, збалансоване харчування та свіжа питна вода, постійний ветеринарний нагляд, своєчасне лікування, стан підстилки, захист від страждання – ключові аспекти гуманного ставлення до птиці під час вирощування.

Починаючи з одноденного віку, за птицею ведеться постійний нагляд та контроль кваліфікованих співробітників, включаючи лікарів ветеринарної медицини.

Окрім того, що працівники підприємств не тримають домашню птицю, додатково дотримується принцип «всі на місці / всі вибули» з метою забезпечення епідеміологічного благополуччя.

Основний принцип ветеринарного нагляду за станом птиці на підприємствах – попередження захворювання ефективніше за лікування. Тому в превентивних цілях усе поголів’я проходить обов’язкову вакцинацію проти збудників таких захворювань: інфекційний бронхіт, хвороба Ньюкасла та хвороба Гамборо.

На підприємствах діє жорсткий контроль за використанням антибіотиків з метою лікування хворого стада. Антибіотики застосовуються виключно з дозволу державного лікаря ветеринарної медицини, головного лікаря ветеринарної медицини ПАТ «МХП» та головного лікаря ветеринарної медицини підприємства після встановлення діагнозу та визначення чутливості збудника захворювання до певного виду антибіотиків шляхом проведення лабораторних досліджень. Застосування антибіотиків в цілях профілактики захворювань на підприємствах заборонено.

На підприємствах ПАТ «МХП» з вирощування птиці ведеться жорсткий контроль бактерій роду Salmonella. Даний контроль не обмежується програмою державного ветеринарно-санітарного контролю сальмонельозу бройлерів у птахогосподарствах України.

На підприємствах існують регламентовані процеси заходів, що попереджують та унеможливлюють появу бактерії роду Salmonеlla. До таких заходів відносяться контроль шкідників на підприємствах; вхідний контроль сировини та матеріалів; особиста гігієна персоналу; управління відходами підприємства; мийка та дезінфекція пташників, інкубаторіїв, забійних комплексів, виробничих, холодильних та складських приміщень, оборотної полімерної тари, автотранспорту, тощо та постійний лабораторний контроль якості проведення таких заходів.

Відлов птиці та безпечне транспортування – не менша за значимістю складова турботи про тварин. В процесі відлову птиці для транспортування в забійні цехи не допускаються жодні прояви насилля чи знущання над птицею. Під час перевезення ретельно контролюються умови перебування тварин: достатність вільного простору, неможливість травмування, температура навколишнього середовища, час транспортування, тощо. ПАТ «МХП» піклується, щоб під час транспортування птиця не отримувала додатковий стрес та не страждала.

Турбота під час забою включає такі аспекти: правильна навіска живої птиці, використання спеціального освітлення та обладнання, належне оглушення птиці перед забоєм. Постійний контроль таких заходів гарантує, що всі процеси відбуваються з врахуванням гуманного відношення.

ПОЛІТИКА ГУМАННОГО ВІДНОШЕННЯ ДО ТВАРИН

Турбота про тварин