Біобезпека МХП – це комплекс заходів управління, спрямованих на попередження появи та поширення хвороб або їх збудників на підприємствах з вирощування птиці, виробництва інкубаційних яєць, переробки м'яса, виробництва комбікормів. Це досягається за рахунок організації підприємств таким чином, щоб максимально мінімізувати рух мікроорганізмів в межах підприємства. Принцип існування заходів біобезпеки зосереджений на зниженні біоризиків до прийнятних рівнів. Біобезпека функціонує у напрямах виявлення небезпечних чинників, оцінки ризиків, розробки та впровадження засобів і заходів з їх мінімізації та постійної перевірки ефективності.

Основними елементами управління біобезпекою є:

• ізоляція;
  • контроль доступу та переміщень;
  • санітарія та гігієна.

Ізоляція виробничих підприємств включає їх розташування на віддалених ділянках, віддаленість зон вирощування батьківського та промислового поголів’я, вирощування птиці однієї вікової категорії в межах однієї зони вирощування для забезпечення принципу «all in / all out» («всі на місці / всі вибули»), належне відгородження зон вирощування від прилеглих територій та належний стан приміщень для утримання, контроль диких тварин, птиці та інших шкідників. Для запобігання занесенню збудників інфекції на територію птахофабрик персоналу не дозволяється тримати домашню птицю у підсобному господарстві.

Контроль доступу та переміщень – переміщення на підприємствах транспортних засобів, птиці / тварин, працівників, обладнання, тощо організовано таким чином, щоб мінімізувати шляхи перехресного забруднення. Підприємства МХП працюють у закритому режимі, доступ на територію обмежений для працівників, а відвідувачі допускаються тільки з дозволу директора. Вхід на територію підприємств здійснюється лише через ветеринарно-санітарний пропускник, а в’їзд транспорту через спеціально обладнаний дезінфекційний бар’єр. Після входу на територію підприємства усі працівники та відвідувачі проходять обов’язкову процедуру біобезпеки, яка включає прийняття душу та використання санітарного одягу.

Третій елемент управління в рамках забезпечення біобезпеки на підприємствах – це санітарія та гігієна. Даний етап включає: дезінфекцію приміщень, обладнання, території; контроль шкідників; управління відходами; дотримання правил гігієни персоналом, підрядними організаціями та відвідувачами. Особлива увага приділяється періодам санітарного очищення та дезінфекції пташників після кожного циклу вирощування, що дозволяє попередити виникнення збудників хвороб. На всіх підприємствах діє програма по контролю шкідників із обов’язковим спостереженням за їх активністю по трьом рівням контролю: I рівень (огорожа), II рівень (зовнішній периметр споруд), III рівень (внутрішній периметр споруд). Не менша увага приділяється утилізації відходів. Утилізація відходів відбувається за всіма вимогами законодавства. Окрім того, підприємства постійно удосконалюють виробничі процеси, зменшуючи утворення відходів.

Обов’язковою мірою, що допомагає уникнути виникнення та розповсюдження захворювань, є профілактика, яка базується на застосуванні визначених специфічних методів і засобів, що забезпечують несприйнятливість птиці до інфекційних хвороб, а саме вакцинація. Наприклад, птицю вакцинують проти таких хвороб, як: Гамборо, інфекційний бронхіт та Ньюкасла.

У випадку виявлення інфекції на підприємстві будуть негайно вжиті заходи з контролю за її впливом та запобігання розповсюдження, в тому числі встановлення карантину.

Підприємства МХП оцінюють небезпеку для своєї продукції, яку представляють потенційні акти саботажу, вандалізму або біотероризму та вживають відповідні захисні заходи для попередження загрози. Наприклад, фізично обмежують доступ персоналу за рахунок використання замків та електронних карт-ключів або інших систем, зобов’язують персонал та відвідувачів дотримуватись суворих режимів з особистої гігієни, правил поведінки та багато іншого.

МХП постійно стежить за інноваціями в області біобезпеки з метою реалізації найновіших та найбільш ефективних заходів. Заходи з біобезпеки регулярно переглядаються і оновлюються головним ветлікарем МХП, щоб підтвердити ефективність захисту від загрози захворювання.