Оновлено. Офіційна позиція компанії МХП

08.08.2018
Оновлено. Офіційна позиція компанії МХП

Щодо ситуації, яка виникла внаслідок некоректного висвітлення діяльності МХП у матеріалі видання «Бізнес медіа» від 6.08.2018 під заголовком «Наша Ряба» возглавила мировой рейтинг самых опасных для человека предприятий». В зазначеному матеріалі були подані недостовірні факти щодо результатів дослідження FAIRR Initiative. Матеріал з некоректними висновками без офіційної інформації з боку МХП поширив ряд онлайн-медіа.

13.08.2018 р. FAIRR надала свій офіційний коментар щодо ситуації на запит інформаційного агентства UNN (http://www.unn.com.ua/uk/news/1746557-mizhnarodni-investori-fairr-povidomili-pro-bezpeku-virobnitstva-mkhp-i-vkazali-na-feyki-v-ukrayinskikh-zmi), де відзначила, що у її дослідженні:

MХП ні в якому разі не називався «небезпечним підприємством»;

компанія МХП уникла негативних оцінок з боку міжнародних оглядачів;

йдеться про рівень розкриття інформації компаніями, а не про те, небезпечні вони чи ні;

низький рівень FAIRR означає лише те, що автори дослідження не змогли знайти потрібну інформацію під час роботи над доповіддю.

FAIRR Initiative — приватна установа, яка була заснована Фондом Джеремі Коллера в 2015 році та є об’єднаною мережею інвесторів.

Цілі та методи досліджень, як і перелік компаній та критерії їх відбору не є прозорими і визначаються FAIRR самостійно, без підтвердження з боку авторитетних експертних наукових або дослідницьких організацій, а самі дослідження використовують лише інформацію із засобів масової інформації та інших відкритих джерел масової інформації, які зазвичай висвітлюють власну редакційну думку, не підтверджуючи її експертними висновками офіційних установ.

Водночас, FAIRR не зверталася до МХП за жодною додатковою підтвердженою експертними висновками інформацією щодо питань, які досліджуються в її рейтингу, і не просила надати жодних сертифікатів та висновків регулюючих та контролюючих органів. Відтак, суб’єктивна думка приватної установи FAIRR Initiative, подана як результати дослідження, є виключно суб’єктивною приватною думкою організації, але не може бути признана як результати офіційної експертизи щодо питань екології, соціального забезпечення та управління.

Водночас, частина редакцій вітчизняних ЗМІ без додаткового аналізу вищевикладених фактів, не маючи обґрунтованого підтвердження щодо висновків FAIRR Initiative, розповсюдила їх як значуще дослідження, не врахувавши, що насправді:

1.    Не відповідає дійсності інформація, що МХП очолив або став одним з лідерів рейтингу. У рейтингу FAIRR — 60 компаній-учасниць. Індекс «Високий ризик» отримали 36 компаній на позиціях з 60 по 25. МХП з індексом «Середній ризик» не входить до цього переліку.

2.    Не відповідає дійсності інформація, що МХП «не справляється з критичними бізнес-ризиками, такими як викиди парникових газів та ризик антибіотиків». Жодна офіційна експертна контролююча установа в Україні не зафіксувала в зазначених сферах порушень з боку МХП.

3.    Не відповідає дійсності інформація, що Європейський банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) розпочав розслідування у відношенні до МХП. ЄБРР проводитиме процес з метою надання допомоги обом сторонам у вирішенні проблем, які є предметом прийнятої до розгляду скарги, включаючи медіацію, примирення, сприяння діалогу або незалежне з’ясування фактів. Це не розслідування. А  МХП, в свою чергу, як відповідальна компанія, усіляко сприятиме цьому процесу.

4.    Не підтверджена доказами і є наклепом інформація, що за запитом банку екологи проаналізували ситуацію в Вінницькій та Черкаській областях, дійшовши певних висновків щодо питань екології. До МХП жодних звернень від банків не надходило, як і звернень з жодних інших організацій, які б могли здійснювати такі запити від імені фінансових установ.

5.    Не відповідає дійсності інформація, що наявність шкідливих речовин в м'ясі «Наша Ряба» раніше підтверджували результати розслідування журналіста видання «Антикор». Інформація не підтверджена доказами. У зазначеного дослідження непрозоре походження; не зазначений автор; не приведена методологія; не вказано походження зразків продукції; не вказано, хто проводив експертизу; не наведені документи, що підтверджують наведені висновки.

МХП — соціально відповідальна компанія, що керується українським законодавством, нормами і положеннями, які регулюють сфери діяльності холдингу. Всі підприємства Групи МХП дотримуються найвищих міжнародних стандартів і норм ведення діяльності. Холдинг відкритий до конструктивного обговорення своєї діяльності: офіційні запити можна направляти до Департаменту зі зв’язків із громадськістю та корпоративноюї соціальної відповідальності МХП: https://www.mhp.com.ua/uk/media/media-contacts.

Для інформації:

FAIRR Initiative заявила 9 факторів ризику зі сфер екології, соціального забезпечення та управління. Проте, якби FAIRR Initiative прагнула здійснити об’єктивне ринкове дослідження, то залучилась би відповідями від компаній, щодо яких зробила заяви, на запитання, які заявлені як параметри оцінювання, а саме:

1.    Викиди парникових газів

МХП здійснює   розрахунки прямих викидів парникових газів ( Scope 1). Загальний обсяг прямих викидів парникових газів від операцій спалювання в метричних тонах еквівалента CO2 без урахування будь-яких операцій з парниковими газами становив 343 766,205 т (у 2016 р. — 405 150,011 т). Крім того, компанія вже експлуатує в Дніпропетровській області та будує в Вінницькій області біогазові комплекси, які знижують викиди парникових газів завдяки виробництву електричної та теплової енергії із відновлювальних джерел. Також на підприємствах МХП використовуються котли та зерносушарки, що працюють на біомасі, яка також є відновлювальним джерелом енергії. Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 113).

Біогазові комплекси МХП також сприяють скороченню викидів парникових газів завдяки більш ефективній утилізаціїї курячого посліду та вловлювання метану за допомогою анаеробного зброджування для його подальшого спалювання замість природного газу.  За розрахунками, затвердженими ЄБРР, кожна із двох черг біогазового комплексу, який буде побудований в Вінницькій області, зменшить викиди парникових газів на 85 000 тонн/рік в еквіваленті СО2.

2.    Знищення лісів та втрата біорізноманіття

Посівні площі МХП розташовані виключно на територіях сільськогосподарського призначення і розширюються виключно за рахунок таких самих площ, у відповідності з положеннями Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі».

Для збереження біорізноманіття на своїх посівних площах МХП вирощує нішеві культури: горох озимий, квасоля, буряки цукрові, гарбузи.

Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 99 і 101).

3.    Нестача води та водокористування

МХП проводить регулярні моніторинги водокористування і прагне до зменшення водоспоживання на підприємствах Групи. Що стосується скидів стічних вод, то у 2017 році він становив 4 132 889,051 м3 (4 114 658,107 м3 — у 2016 р.) Цей об’єм включає в себе всі стічні води, що були очищені або передані на очищення.

Жодне підприємство МХП не чинить негативного впливу своїми обсягами водозабору на водний баланс регіонів. Підприємства МХП неухильно дотримуються земельних ділянок прибережних захисних смуг, що находяться в оренді МХП. 2017 року було актуалізовано спеціальний Реєстр земельних ділянок, що знаходяться в межах прибережних захисних смуг поверхневих водних об’єктів, розроблений у 2016 році.

Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 110-112).

4.    Антибіотики

Застосування антибіотиків для профілактики захворювань на підприємствах Групи МХП заборонено.

У випадку лікування хворого стада, на підприємствах Компанії діє жорсткий контроль за використанням антибіотиків: антибіотики застосовуються виключно з дозволу державного лікаря ветеринарної медицини, головного лікаря ветеринарної медицини МХП та головного лікаря ветеринарної медицини підприємства після встановлення діагнозу та визначення чутливості збудника захворювання до певного виду антибіотиків шляхом проведення лабораторних досліджень.

Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 120).

5.    Забруднення довкілля, в тому числі водних ресурсів.

МХП здійснює свою діяльність у відповідності з чинним законодавством України і внутрішньою екологічною політикою, доступною на офіційному сайті МХП. Державний нагляд здійснює Державна екологічна інспекція України та її територіальні органи, які здійснюють перевірки відповідно до питань, що зазначені в уніфікованій формі Акту перевірки, затвердженій наказом Мінприроди № 303 від 08.08.2017 р. Періодичність планових перевірок підприємств затверджується Планами Державної екологічної інспекції України та її територіальних органів у відповідності до Постанови КМУ від 19.03.2008 № 212 «Про затвердження критеріїв розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності для навколишнього природного середовища та періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю)». За дотримання вимог природоохоронного законодавства на кожному окремому підприємстві МХП відповідає штатний еколог або особа, призначена наказом відповідальною за охорону навколишнього середовища.

Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 103).

6.    Умови праці

За підсумками 2017 року агрохолдинг МХП — в топі трьох рейтингів «Кращий роботодавець»:

Перше місце в номінації «HR-експансія» та шосте місце в номінації «Стабільний розвиток» за версією журналу «Бізнес» (Бизнес №49-50 от 11.12.2017)

Кращий роботодавець агросектору за версією журналу «Фокус»;

Єдина агропромислова компанія у списку ТОП-20 кращих «Рейтингу роботодавців України міжнародного кадрового порталу HeadHunter.

Як соціально відповідальна компанія, МХП забезпечує найвищі стандарти умов праці: робить робочі місця комфортними та безпечними, ретельно стежить за здоров’ям співробітників, дотримується принципів гендерної рівності, прагне розвивати співробітників. Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 24, 56-75).

7.    Безпека харчових продуктів

МХП дотримується високих стандартів якості та безпечності харчових продуктів. Продукція, що виробляється на підприємствах Групи МХП, проходить багаторівневий контроль, в який входить:

•    державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль;
  •    постійний контроль спеціалістів виробництва за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог та технологічного процесу виробництва;
  •   лабораторний контроль якості та безпечності кожної партії виробленої продукції;
  •    незалежні аудити продукції.

Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 77-84), а також у Політиці якості та безпечності харчових продуктів.

8.    Різноманітність (сталість) білків

Мається на увазі різноманітність джерел білків у продуктах харчування, зменшення долі джерел білків тваринного походження та збільшення долі джерел білків рослинного походження.

МХП працює на ринку м’яса і наразі немає наміру переходити на виробництво інших видів продукції.

9.    Захист тварин

МХП дотримується кращих світових стандартів щодо гуманного ставлення до тварин. МХП суворо дотримується чинних норм законодавства та Політики гуманного відношення до тварин, доступної у відкритому доступі на офіційному сайті холдингу. Ключові аспекти гуманного ставлення до птиці під час вирощування на підприємствах МХП — сприятливі умови утримання, високі стандарти біобезпеки, збалансоване харчування та свіжа питна вода, постійний ветеринарний нагляд, своєчасне лікування, задовільний стан підстилки.

Докладніше у Нефінансовому звіті за 2017 рік (стор. 118-122).

docx Офіційна позиція компанії щодо результатів дослідження FAIRR Initiative  Завантажити >