18.04.2019

MHP SE (LSE: MHPC), материнська компанія провідної міжнародної агропромислової групи, головний офіс якої знаходиться в Україні, що спеціалізується на виробництві курятини та вирощувані зернових, а також іншій аграрній діяльності (виробництві м’ясоковбасних виробів та м’ясних виробів, готових до споживання) представляє операційні результати своєї діяльності за три місяці, що закінчились 31 березня 2019 року. Надалі в цьому документі MHP SE, а також дочірні компанії – «МХП», «Компанія» або «Група».

ВИРОБНИЦТВО КУРЯТИНИ ТА ПОВ’ЯЗАНА ДІЯЛЬНІСТЬ

З січня 2019 р. МХП ввів в експлуатацію два додаткові виробничі майданчики (бригади) і в даний час вирощує курчат у п'яти бригадах Вінницького птахокомплексу II черги. Очікується, що буде вироблено приблизно на 15% більше курятини (близько 100 000 тонн) у 2019 році.

Як і раніше, виробничі потужності птахівництва Компанії продовжували працювати на повну потужність протягом звітного періоду.

Загальні обсяги виробництва курятини МХП в 1 кв. 2019 р. зросли на 13% та склали 171 272 тонн (1 кв. 2018 р.: 152 167 тонн) у результаті запуску нових виробничих майданчиків як у другому півріччі 2018 р., так і у 1 кв. 2019 р. (II черга Вінницького птахокомплексу).

Продажі курятини

I кв.  2019

I кв.   2018

21%

-       Внутрішні продажі

-2%

-       Експорт

47%

Обсяг продажів курятини третім особам в 1 кв. 2019 р. виріс на 21% та склав 164 004 тонн порівнянно з 135 307 тонн в 1 кв. 2018 р. внаслідок значного зростання експортних продажів. Обсяг продажів на внутрішньому ринку залишився відносно стабільним.

Експорт курятини

Компанія продовжує реалізовувати свою стратегію цільових продажів та диверсифікацію експортних продажів.

Нідерландський та словацький заводи з переробки та офіс з продажів/дистрибуції в ОАЕ здійснюють свою діяльність відповідно до бізнес-планів.

У 1 кв. 2019 р. експорт курятини МХП склав 93 045 тонн, що на 47% вище, ніж в аналогічному періоді минулого року (1 кв. 2018 р.: 63 144 тонн), спрямувавши на експорт курятину в 60 країн світу. Експортні продажі склали близько 57% проти 47% від загального обсягу продажів курятини в 1 кв. 2019 р. і 1 кв 2018 р. відповідно.

Протягом звітного періоду, дотримуючись експортної стратегії, Компанія розвивала свій експорт головним чином в країнах Ближнього Сходу, Північної Африки (переважно КСА, Ірак та ОАЕ) та ЄС.

Ціни на курятину

Середня ціна на курятину в 1 кв. 2019 року склала 38,63 грн за кг (без ПДВ) та залишилась відносно стабільною порівняно з аналогічним періодом минулого року та IV кв. 2018 р.

Ціна за 1 кг без урахування ПДВ

I кв.     2019

I кв.     2018

Середня ціна на курятину (грн)

0%

* Середній офіційний курс валют в 1 кв. 2019 р.  грн/дол. США – 27,31 та в 1 кв. 2018 р. грн/дол. США – 27,32

Ціни на курятину як на експорт так і на внутрішньому ринку лишились майже без змін рік до року.

Продажі олії

Обсяги продажів, тонн

I кв.     2019

I кв.        2018

Соняшникова олія

110%

Соєва олія

-17%

У 1 кв. 2019 р продажі соняшникової олії МХП зросли на 110%  до 99 826 тонн порівняно з показником 1 кв. 2018 року у 47 506 тонн здебільшого у результаті того, що умови поставки було змінено та частково через зріст виробництва. В 1 кв. 2019 року продажі соєвої олії на експорт знизились  на 17% до 15 152 тонн порівняно з 18 255 тонн, що було продано в 1 кв. 2018 року.

Компанія розглядає експорт рослинних олій в якості одного з «природніх методів хеджування», який акумулює додаткові прибутки в твердій валюті та захищає Компанію від волатильності місцевої валюти.

РОСЛИННИЦТВО

Близько 94 000 гектарів землі МХП засіяні озимими культурами, з яких близько 50% засіяно озимою пшеницею та 41% озимим ріпаком.  На сьогодні всі культури перебувають в гарному стані. МХП очікує на хороший врожай озимих культур у 2019 році. МХП планує зібрати врожай з 365 000 га землі.

Весняна посівна кампанія МХП у 2019 р.  продовжується без істотних змін структури посівів.

ІНША СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Продукти м’ясопереробки

I кв 2019

I кв 2018

-7%

Ціна за 1 кг, без ПДВ, грн

12%

Напівфабрикати

I кв.       2019

I кв.  2018

6%

Ціна за 1 кг, без ПДВ, грн

-7%

Обсяг продажів ковбас та готової мясної продукції в 1 кв. 2019 року зменшився на 7% і склав 7 572 тонн порівняно з 8 162 тонн в 1 кв. 2018 року. Середня ціна на ковбаси та готову мясну продукцію в 1 кв. 2019 року зросла на 12% до 65,73 грн за 1 кг (без ПДВ) порівняно з 58,66 грн за 1 кг (без ПДВ) в 1 кв. 2018р.

Обсяг продажів напівфабрикатів в 1 кв. 2019 року виріс на 6% та склав 4 067 тонн. Середня ціна в 1 кв. 2019 року знизилась на 7% до 43,43 грн за 1 кг (без ПДВ).

Події у звітному періоді

21 лютого 2019 року, MHP SE (LSE: MHPC), провідна міжнародна агропромислова Група МХП, завершила транзакцію з придбання Perutnina Ptuj, міжнародної та найбільшої компанії з виробництва курятини та продуктів з м'яса птиці у Південно-Східній Європі. Остаточна сума транзакції є результатом завершення аудиту комплексної оцінки Perutnina Ptuj за рік, що закінчився 31 грудня 2018 року та буде повідомлена до кінця квітня.

НАСТУПНИЙ ПРЕС-РЕЛІЗ

Фінансові результати за перший квартал 2019 року будуть опубліковані своєчасно.

Контактна особа з питань звязків з інвесторами

Анастасія Соботюк (Київ)

+38 044 207 99 58

a.sobotyuk@mhp.com.ua

Контактна особа для аналітиків

Ірина Бублик (Київ)

+38 044 207 00 04

i.bublik@mhp.com.ua

Про МХП:

МХП – провідний виробник курятини в Україні з найбільшою долею на ринку і високою впізнаваністю бренду своїх продуктів. МХП володіє та контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових і олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць та вирощування бройлерного поголів’я, переробки, збуту, дистрибуції та продажу м’яса птиці (зокрема через партнерські брендовані точки). На кінець 2017 р. земельний банк Компанії склав близько 370 тис. га землі. Вертикальна інтеграція зменшує залежність МХП від постачальників і цін на сировину. Крім економічної ефективності, вертикальна інтеграція дозволяє МХП втілювати сувору політику біобезпеки, контролювати якість сировини і кінцеву якість, а також безпечність продукції до точок продажу. Для підтримки продажів МХП контролює дистрибуційну мережу, яка складається з 11 дистрибуційних центрів у великих містах України. МХП використовує власні вантажівки для доставки своєї продукції, що зменшує загальні транспортні витрати і час доставки.

МХП також займає провідну позицію в рослинництві: кукурудзу вирощує для виробництва комбікормів, а інші культури – пшеницю, ріпак тощо – продає третім особам. МХП орендує сільськогосподарські угіддя, які розташовані здебільшого в родючих чорноземних регіонах України.

З 15 травня 2008 року акції МХП котируються на Лондонській фондовій біржі під тікером MHPC.

pdf Операційні результати діяльності Компанії за перший квартал 2019 року, що завершився 31 березня 2019 року  Завантажити >