Операційні результати діяльності МХП за четвертий квартал і дванадцять місяців 2018 р., які закінчились 31 грудня 2018 р.

24.01.2019

MHP SE (LSE: MHPC),  материнська компанія міжнародної агропромислової компанії-лідера, головний офіс якої знаходиться в Україні, що спеціалізується на виробництві курятини та вирощуванні зернових, а також іншій аграрній діяльності (виробництві м'ясо-ковбасних виробів та м'ясних виробів, готових до споживання) сьогодні оголошує операційні результати своєї  діяльності за четвертий квартал і дванадцять місяців, які закінчились 31 грудня 2018 р. Надалі в цьому документі MHP SE, а також дочірні компанії – «МХП», «Компанія» або «Група».

ВИРОБНИЦТВО КУРЯТИНИ І ПОВ’ЯЗАНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Починаючи з 2 кв. 2018 р. МХП запустив виробничі ділянки другої черги Вінницького птахокомплексу («Комплекс»): три виробничі  майданчики (бригади) та забійний цех Комплексу поступово збільшували виробничі потужності протягом другого півріччя 2018р.

Інші потужності Компанії з виробництва м’яса птиці протягом звітного періоду, як і раніше, працювали на повну потужність .

У 4 кв. 2018 р. обсяги виробництва курятини зросли на 13% до 159 431 тонн (4 кв. 2017 р.: 141 544 тонн); протягом 12 міс.  2018 р. збільшилися на 9% до 617 943 тонн (12 міс. 2017 р.: 566 242 тонн), завдяки збільшенню виробництва більш важкої курки, зменшення відсотка вибірки птиці, а також в результаті запуску нових майданчиків вирощування птиці другої черги.

Курятина

4 кв. 2017

12 міс.  2018

12 міс.   2017

Обсяг продажів третім особам, тонн:

27%

11%

Внутрішній ринок

4%

Експорт

62%

30%

Річний обсяг продажів курятини зріс на 11% і склав 593 527 тонн згідно стратегії з маркетингу та експортних продажів. Обсяг продажів курятини на внутрішньому ринку (як свіжої так і замороженої) залишається стабільним рік до року.

Експорт курятини

За 4 кв. 2018 р. обсяг експортних продажів зріс на 62% і склав 72 929 тонн, а за 12 міс. 2018 р. збільшився на 30% та склав 286 846 тонн у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, слідуючи стратегії збільшення експортних продажів в цілому, і викликаних значним зростанням експортних продажів у другому півріччі 2018 р. зокрема, в основному в КСА, Словакію, Ірак і Нідерланди. МХП продовжив дотримуватись стратегії експортних продажів географічної диверсифікації, а також оптимізації продуктового асортименту, направляючи основні обсяги експорту курятини до країн ЄС, Близького Сходу та Північної Африки. Загальний обсяг експорту  курятини  за 12 міс. 2018 р. склав близько 48% проти 41% за 12 міс. 2017 р. від загального обсягу продажів курятини.

Нідерландський та словацький переробні заводи, а також офіс збуту / дистрибуції в ОАЕ працюють у відповідності до очікуваних результатів та бізнес-планів.

Ціна на курятину

Курятина

4 кв. 2017

12 міс. 2018

12 міс. 2017

Ціна за кг, без ПДВ

0%

12%

* Середній офіційний валютний курс на 4 кв.. 2018  грн/дол США – 27,95  і на 4  кв. 2017 грн/дол США – 26,96

** Середній офіційний валютний курс за 12 міс  2018 грн/дол США – 27,20 і за 12 міс. 2017 грн/дол США – 26,59

У 4 кв. 2018 р. середня ціна на курятину (як в Україні, так і на експорт) залишилась відносно стабільною і склала 40,56 грн за 1 кг натуральної ваги (без ПДВ). Середня ціна на курятину за 12 міс. 2018 р. зросла на 12% рік до року та склала 39,86 грн. Зростання ціни за 12 міс. 2018 р., рік до року, спричинено здебільшого збільшенням експортної ціни внаслідок оптимізації продуктового асортименту, у відповідності до експортної стратегії Компанії, а також, у результаті зростання цін на внутрішньому ринку на свіжу курятину.

У доларах США середня вартість курятини МХП в 4 кв. 2018 р. зменшилась на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року і за 12 міс. 2018 р. зросла на  9% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Рослинна олія

Обсяг продажів, тонн

4 кв.       2017

12 міс.    2018

12 міс. 2017

Соняшникова олія

10%

1%

Соєва олія

158%

83%

У 4 кв. 2018 р. продажі соняшникової олії МХП зросли на 10% і склали 74 108 тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року. За 12 міс. 2018 р. експорт соняшникової олії залишився відносно стабільним та склав 315 079 тонн, в результаті зміни умов постачання, а також збільшення залишків соняшникової олії, що будуть реалізовані в першому кварталі 2019 р.

У 4 кв. 2018 р. експорт соєвої олії зріс на 158% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та склав 12 268 тонн, сукупно за 12 міс. 2018 р. експорт зріс на 83% і склав 50 044 тонн, частково в результаті відстрокованого контракту приблизно на 6 000 тонн олії з 4 кв. 2017 р.  на січень 2018 р., а також за рахунок низької бази порівняння за 12 міс. 2017 р.

Також МХП продає соєвий шрот третім особам.

Використовуючи вироблені всередині Компанії соняшниковий та соєвий шроти в якості ключового компонента для комбікорма, Компанія розглядає експорт рослинних олій як один з «природніх методів хеджування» для накопичення додаткових валютних надходжень і захисту від нестабільності національної валюти.

РОСЛИННИЦТВО

У 2018 р. в сфері рослинництва Компанія  зібрала врожай у розмірі 2 654 622 тонн зерна з 363 000 гектарів. Показник врожаю 2018 р. близько 33% вище ніж у 2017 р. завдяки сильному та історично рекордному врожаю кукурудзи МХП.

МХП має майже 94 000 га засіяних озимими культурами, з яких майже 50% засіяно озимою пшеницею і 41% зимнім рапсом. Всі озимі культури знаходяться в гарних умовах.

Виробництво,

тонн