«Час діяти, Україно!»: конкурс мікрогрантів для розвитку громад від МХП

20.07.2020

В п’ятницю, 17 липня, в м. Черкаси відбувся Форум місцевого розвитку «Час діяти, Україно!», де презентували 8-й конкурс мікрогрантів для розвитку громад. Цього разу  — всеукраїнський. Організаторами форуму виступили агроіндустріальний холдинг МХП разом із благодійним фондом «МХП — Громаді». На заході зібралось близько 50 учасників-представників громад з усієї України, серед яких були й переможці попереднього конкурсу мікрогрантів.
Проєкт «Час діяти» реалізується Благодійним фондом «МХП — Громаді» з 2016 року. За цей час переможцями мікрогрантових конкурсів стали 65 учасників з Черкащини та Київщини. Вони отримали кошти на реалізацію соціальних проєктів спрямованих на розвиток місцевих громад. Цього року програма виходить на всеукраїнський рівень — до участі запрошуються апліканти з 15 регіонів присутності МХП. Загалом буде профінансовано 60 проєктів по 50 тис грн. Головна мета конкурсу — активізувати представників громад в регіонах України, навчити їх інструментам проєктного менеджменту та залучення коштів (фандрайзингу).
«Більше п’яти років наш фонд тісно співпрацює з громадами. За цей час я зрозуміла, що до будь-яких позитивних змін в Україні треба пройти складний і дуже довгий шлях. На жаль, наше суспільство продовжує знаходитись під великим впливом патерналізму, коли ціною певних соціальних гарантій людям насаджується думка, що від них самих нічого не залежить. Коли за все, що відбувається у їх містах та селах, відповідає влада або місцевий бізнес, а не вони самі. Наше завдання — створити умови для появи відмінного від патерналізму, проактивного світогляду, який об’єднує людей, робить їх більш самодостатніми та відповідальними перед своїми громадами», — розказала Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду «МХП — Громаді».
Форум місцевого розвитку покликаний стати майданчиком для обміну досвідом між минулими реципієнтами грантів та новими учасниками конкурсу. Також на заході виступив Руслан Краплич — громадський діяч та експерт з фандрайзингу та розвитку неприбуткових організацій. Він провів для учасників майстер-клас, де проаналізував вдалі та невдалі заявки до участі в конкурсі та поділився досвідом з їхнього написання. Після невеликої перерви відбулася презентація-захист проєктів, а також визначення переможців конкурсу «Час діяти, Черкащино, Київщино!».
«Конкурс стимулює в будь-якій діяльності. Без конкурсу у людей немає стимулу до розвитку. І чим вищий цей рівень, цей конкурс, тим вище мотивація до розвитку. Спочатку ми проводили це в двох регіонах — Київському і Черкаському. Тепер на досвіді цих областей ми зробимо навчальну платформу вже до всеукраїнського конкурсу. Тобто ми крок за кроком рухаємося до реалізації нашої стратегії. А це — трансформація відносин з громадою від патерналізму до партнерства. Ми, фактично, не тільки проводимо конкурс, ми вчимо людей. Ми розвиваємося самі та розвиваємо наших стейкхолдерів», — зазначив Ігор Лещенко, заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності.
До 31 липня приймаються заявки на навчання. Протягом серпня експерти з проєктного менеджменту, залучення коштів, реалізації соціальних та громадських ініціатив ділитимуться з учасниками своїм досвідом та допомагатимуть їм із формуванням грантової заявки. До 31 серпня представники громад подаватимуть проєкти до участі в мікрогрантовому конкурсі. А вже у вересні журі визначить переможців.